середу, 20 грудня 2023 р.

 Чим зайняти дитину вдома і як провести час з користю

   Кожна мама час від часу замислюється, чим зайняти дитину вдома. Особливо це питання актуальне, коли погода на вулиці не сприяє довгим прогулянкам. Перше, що спадає на думку — включити карапузові мультики або дати погратися з планшетом. Однак педіатри не рекомендують захоплюватися подібним: дітям до 5-ти років не варто проводити перед екраном комп’ютера або телевізора більше години в день. Тому потрібно шукати альтернативу і придумати таке заняття, щоб дитина не нудьгувала, а у дорослих був час для роботи або відпочинку. Вибір таких розваг безпосередньо залежить від віку вашого чада: те, що добре для дворічки, може здатися нецікавим для дитини більш старшого віку.

Чим зайняти дитину в 2-3 роки вдома. Поки ваше немовля було зовсім маленьким, ви напевно проводили біля нього практично весь свій час. Однак, чим старше стає ваш карапуз, тим частіше батькам доводиться замислюватися над тим, чим можна зайняти дітей вдома. Ваші домашні посиденьки можна використовувати з користю: ​​ми зібрали для вас найцікавіші способи, чим зайняти дитину в 2 роки вдома.

 Спорт вдома

 Для дворічного малюка підійде щось просте: гімнастика або танці під запальну музику. Для того, щоб вашій крихітці було цікавіше займатися, регулярно міняйте «програму» тренувань і додайте в неї нові цікаві елементи: м’ячик, зручний килимок і т.д. 

Розвиваючі ігри 

Спробуйте позайматися з навчальними картками: навчіть маленького чоловічка відрізняти небезпечне/безпечне, гаряче/холодне і т.д.   Як варіант, ви можете вивчити назви предметів побуту, птахів, тварин, — все, на що вистачить вашої фантазії.

 Малювання і ліплення 

Ви можете купити розмальовки, дошку для малювання або пластилін і перевірити творчі нахили вашої дитини. Таке заняття непогано розвиває моторику і уяву. Те, що потрібно для дворічки! Співаємо пісеньки або граємо на музичних інструментах: сопілці або барабані. Підозрюємо, що таке заняття швидко набридне мамі, так що переходимо до наступного пункту.   

Розважаємося 

Згадуємо про улюблені іграшки: ляльки або машинки, збираємо найпростіші конструктори і т.д. Не знаєте у що пограти? Тоді просто запитайте у вашого малюка, чим саме він би хотів зараз зайнятися. До речі, всі ці заняття підійдуть не тільки для дворічних малят. Ви можете звернутися до цього списку, коли будете думати, чим зайняти дитину в 3 роки вдома. 

Втім, якщо у вас діти старшого віку, ми також приготували для них щось цікаве. Чим зайняти дитину 4-5 років вдома: цікаві ігри та заняття. Якщо ви думаєте, чим зайняти дитину вдома, організуйте його дозвілля так, щоб всі заняття були побудовані у формі ігор. Справа в тому, що в такому віці ігри — це не просто щоденна розвага, але ще і спосіб пізнання світу. Головне — інтерактивна подача, за допомогою якої ви можете залучити малечу навіть до таких повсякденних речей, як прибирання. Розповідаємо, чим зайняти дитину 4 і 5 років вдома: Пробуємо себе у творчості. Для 4х-річного малюка спектр занять стає трохи ширшим: крихітці буде цікаве не тільки малювання та ліплення. Спробуйте зайнятися аплікацією, рукоділлям і т.д.  

 Культурний розвиток 

Якщо раніше ваше сонечко могло хіба що подудіти в дудочку або пограти на дитячому піаніно, то зараз ви вже можете разом розучувати пісеньки. Якщо у вашого малюка є музичні здібності, вже в 6 років ви можете віддати його в музичну школу! Так що буде незайвим почати елементарну підготовку заздалегідь. Також ви можете разом читати книги: казки, развивашки та іншу корисну літературу. 

Фізичне виховання 

Крім зарядки вдома ви можете розширити спортивну програму: встановіть вдома пересувний турнік або інший тренажер, щоб дитинча проводило час з користю для здоров’я. 

Прибираємо разом 

Як ми вже говорили, навіть прибирання може стати цікавим, якщо ви знайдете підхід до свого малюка. Для цього потрібно перетворити нудні обов’язки в гру: будьте позитивним (і цікавим) прикладом і просіть крихітку виконувати найпростіші завдання.   Не забуваємо грати й відпочивати. Тепер в хід йдуть конструктори складніше, рольові ігри типу дочки/матері або лікарі та ін. Чим би ви не займалися, обов’язково заохочуйте дитячу ініціативу. Не забувайте хвалити ваше чадо за його старання і досягнуті результати. І, що важливо, не забороняйте карапузу пробувати щось самостійно (зрозуміло, якщо це безпечно). Дозволяйте своєму синові чи доньці щось робити неправильно — це теж досвід, який обов’язково стане в нагоді в житті.



Немає коментарів:

Дописати коментар