середу, 11 грудня 2019 р.

Дитина і комп'ютер

  Ми живемо в час небувалого злету інформаційних технологій. Ми отримуємо інформацію завжди, коли читаємо книжки, слухаємо радіо, дивимось телевізор, спілкуємося між собою. Завдяки технічному прогресу виникли нові засоби комунікації, тобто засоби спілкування, а разом з ними – і нові цінності. Першим проривом у цьому напрямку стала книга, пізніше – періодичні друковані видання, потім – телеграф, радіо, телебачення і, нарешті, Інтернет.
  Комп’ютер - він вже настільки міцно увійшов у наше життя, що ми часом просто не уявляємо собі, як бути без нього. Він замінює нам багато чого: довідники, художню та публіцистичну літературу, кінотеатр …
  Це ми – дорослі. А як же дитина? Сучасні діти взагалі народжуються з комп’ютерами: вони майже з дитячих років бачать їх, пробують постукати по клавішах, із завмиранням серця спостерігають за тим, що відбувається на екрані, потім починають дивитися мультфільми ,а вже коли починають щось розуміти грають в ігри!
  З дитинства нас привчали до того, що не можна довго дивитися телевізор або сидіти біля комп'ютера - "Очі зіпсуєш!", "Сколіоз заробиш!", "Жахіття потім снитися будуть!". Яких тільки страшних історій нам не розповідали, аби прогнати від джерела задоволень. І ось тепер вже наші діти просиджують вечори біля монітора, а ми турбуємося про їхні очі та спини. Але чи такий страшний цей звір? Чи справді робота за комп'ютером шкодить здоров'ю? - Спробуємо розібратися.

   Безумовно, комп’ютер благотворно впливає на загальний розвиток малюків. З його допомогою вони можуть вивчати алфавіт, слухаючи голосові підказки назв букв; пізнають світ, переглядаючи мультфільми; розвивають пам’ять і мислення, користуючись деякими програмами; вчаться малювати, а скільки зараз з’явилося цікавих і корисних сайтів для дітей різного віку, де вони можуть і казку, вірші послухати, і подивитися пізнавальний фільм, і отримати необхідну інформацію. Комп’ютер з виходом в інтернет замінює величезну бібліотеку: там можна знайти будь-яку книжку, будь-яку енциклопедію.
  Але не можна забувати і про шкідливий вплив комп’ютера на дитину. Зараз багато говорять про те, що він небезпечний для незміцнілої психіки малюка (багато бачить негативного на екрані монітора), шкідливо для очей, шкідливо для постави.
  Як зменшити негативний вплив?
 Обмежити час роботи дитини за комп'ютером до чітко встановленого періоду, відповідного віковим нормам (діти до 6 років - не більше 20 хв на день, 7-8 років - До 40 хв на день, 9-11 років - годину-півтори).
 Привчити дитину періодично робити перерви, хоча б на декілька хвилин відволікаючись від комп'ютера та активно рухаючись, розминаючи все тіло та окрему увагу приділяючи кистям рук.
  Забезпечити правильне робоче місце: комп'ютерне крісло повинно відповідати росту дитини, мати високу спинку та підлокітники. Встановлювати крісло слід на таку висоту, щоб погляд сидячої в ньому людини упирався в центральну частину монітора. Зверніть увагу на освітлення комп'ютерного столу: лампа повинна бути досить яскравою, але не сліпити.
  Налаштувати монітор - виберіть оптимальну яскравість, контрастність. Прослідкуйте, щоб за замовчуванням стояв досить великий шрифт, а на робочому столі була встановлена картинка спокійних кольорів. Зверніть увагу, яка стоїть частота оновлення екрану - вона повинна бути максимально можливою (100 герц і більше).
  Навчити дитину робити гімнастику для очей і стежити за тим, щоб під час роботи її обличчя було за 60-70 см від монітора.
  Але, тим не менш, ролі комп’ютера у розвитку дитини ніхто вже оскаржувати не буде! … Потрібно просто у всьому знати міру, контролювати заняття дитини і час його перебування біля комп’ютера.

Немає коментарів:

Дописати коментар